Open Time

Open Time Gratis

Toekomstonderzoek Kunstinstelling & de Stad

za 18.03 / 09:30 - 12:00 / free / Foyer Theaterzaal / workshop

Vooruit en kenniscentrum Applied Futures Research - Open Time (Erasmushogeschool Brussel) onderzoeken verschillende toekomstscenario’s voor Vooruit als Kunstinstelling in de stad. We denken na over hoe Vooruit er in het jaar 2040 zou kunnen uitzien. Daarbij kijken we ver voorbij de karakteristieke termijnen van beleidsplannen. En de input van iedereen die iets te maken heeft met de werking van Vooruit - als maker, medewerker, beleidsmaker,... - is van tel. 

We nodigen een diverse groep mensen uit om samen vooruit te kijken. Daarbij vertrekken we van schetsen van vier verschillende scenario’s voor Vooruit in het jaar 2040. We gebruiken een speelse Causal Layered Analysis-techniek om de impliciete vooronderstellingen over lange termijn mogelijkheden zichtbaar te maken en nieuwe vooronderstellingen te formuleren.

Onze toekomstverkenning is niet enkel bedoeld om mogelijke evoluties in de komende twee decennia in te schatten en daarop antwoorden te formuleren. Een organisatie als Vooruit is een actieve speler in de maatschappelijke context die ook verandering in beweging kan zetten en nieuwe relaties teweeg brengen. We willen tijdens deze workshop de blik opentrekken om zo verdergezette en doorgedreven vernieuwing door Vooruit te ondersteunen met een reeks toekomstbeelden. Zo oriënteren we ons in het heden om samen met jou nieuwe mogelijkheden voor de toekomst te creëren. 

De begeleiding van deze workshop is in handen van Maya van Leemput, een professionele toekomstverkenner die onderzoek en consulting combineert met een creatieve multimedia praktijk. Als senior onderzoeker bij het kenniscentrum Applied Futures Research - Open Time van de Erasmushogeschool Brussel voert ze een casestudie uit met Vooruit. 

In 2001 behaalde Maya een Ph.D aan de University of Westminster met het onderzoek ‘Visions of the Future on Television’. Sindsdien is haar praktijk toegespitst op het verzamelen, co-creëren en delen van toekomstbeelden. Samen met visuele kunstenaar Bram Goots startte ze Agence Future (AF), een lange termijn non-profit project voor de verkenning van toekomstbeelden. Van 2012 tot 2014 coördineerde ze voor Agence Future, een toekomstverkenning door een uitwisseling van jong volwassenen en kunstenaars in Katanga (Democratische Republiek Congo). 

Van Leemput is ook de coördinator van The World Futures Learning Lab, een UNESCO participatieproject van de World Futures Studies Federation en Senior Research Fellow bij The Centre of Postnormal Policy and Futures Studies.

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar charlotte.dhont@vooruit.be!