The Laboratory of Insurrectionary Imagination

The Laboratory of Insurrectionary Imagination Gratis

John Jordan & Isabelle Frémeaux

wo 15.03 / 19:00 / free / Vooruit Café / lezing / talk / workshop

Sinds 2004 brengt The Laboratory of Insurrectionary Imagination - Het Labo voor Opstandige Verbeelding - kunstenaars en activisten samen om nieuwe vormen van ongehoorzaamheid te creëren. Voor dit nieuwe deel van Labofii baseren makers John Jordan en Isabelle Frémeaux - eerder te gast tijdens ‘(im)Possible Futures’ - zich op de door hen mee opgerichte ZAD.

De ZAD, Zone A Défendre, is één groot laboratorium waar 200 mensen in 60 verschillende collectieven samenleven. Met de ZAD willen de bezetters de bouw van een nieuwe luchthaven in Notre-Dame-des-Lande - in de buurt van het Franse Nantes - tegenhouden. Co-oprichters Jordan en Frémeaux delen hun ervaringen over het leven en werken in deze commune van de 21ste eeuw.


ISABELLE FRÉMEAUX & JOHN JORDAN

Isabelle Frémeaux was hoofddocent Media en Culturele Studies aan Birkbeck University (Londen). In december 2011 nam ze ontslag om aan loonarbeid en de academische wereld te ontsnappen. In haar huidig actie-onderzoek verkent Frémeaux onderwijs, storytelling en creatieve vormen van verzet.

John Jordan is kunstactivist. Hij is medeoprichter van directe actiegroepen als Reclaim the Streets en The Clown Army. Hij werkte als cameraman mee aan Naomi Kleins ‘The Take’ en schreef mee aan het boek ‘We Are Everywhere: the irresistible rise of global anti-capitalism’ (Verso 2004).

Samen vormt het koppel de drijvende kracht achter het kunstactivisme en The Laboratory of Insurrectionary Imagination, dat bekend staat voor zijn radicale protestacties. Zo voeren de leden actie verkleed als clown of travestiet, planten ze bomen midden op een straat, stellen ze kunstinstellingen netelige vragen over sponsordeals,… Bovenal wil Labofii het publiek hoop bieden in de duisternis en oproepen om niet aan onverschilligheid toe te geven: “Wat gaan we doen? Waar wachten we op?”.