Samen-Top
Samen-Top

Samen-Top Bestel tickets

wo 15.03 / 12:30 - 18:00 / gratis / Balzaal / debat / talk / workshop

Op woensdag 15 maart brengen Hart boven Hard en Vooruit middenveld en cultuursector samen om elkaar beter te leren kennen en na te denken over nieuwe verbindingen. De zin in meer samenwerking groeit, maar hoe en waartoe slaan we die bruggen in de praktijk? Deze uitwisselings- en inspiratiedag is al een mooi begin. De Britse artistieke activist John Jordan (Reclaim the Streets, Rebel Clown Army, …) sluit de dag voor een breder publiek. Welkom!

Transitie, verbinding, ‘over het muurtje kijken’: het zijn aandachtspunten waar nu in alle sectoren over nagedacht wordt. Maar hoe kunnen het middenveld en de cultuursector elkaar daar concreet in versterken, zonder dat het resultaat verdunde wijn hoeft te zijn? Een goed begin is elkaar ontmoeten en samen nadenken, over die muurtjes heen.

Met deze Samen-Top willen Hart boven Hard en kunstencentrum Vooruit niet alleen het bewustzijn van elkaars kwesties verbreden, maar ook gedeelde kwesties opsporen. In een verrechtsend Europa komen de waarden waar we samen voor staan, steeds meer onder druk. Maar een rouwstemming is niet aan ons besteed. Het is tijd voor nieuwe strategieën.

  • 12:30-18:00: dagprogramma voor professionelen en kunstenaars
  • 18:00: publiek avondprogramma voor iedereen

Schrijf je hier in!


PROGRAMMA (binnenkort mét concrete namen)

12:30 - Iedereen aan tafel
Tafeltjes in de Balzaal, een eenvoudige maaltijd, af en toe iemand die zijn mes tegen zijn glas slaat: we mixen je onder elkaar voor een rustige smaakmaker met andere aanwezigen.

13:30 - Keynote: wat staat er op het spel?
Een samengesteld vrouwelijk duo schetst hoe de toestand wel kritiek, maar allesbehalve hopeloos is. Enkele uitdagingen in een handomdraai, verrijkt met een vleug bevlogenheid.

14:00 - De lotgevallen
Vijf stimulerende staaltjes van grensoverschrijdende samenwerking maken het allemaal concreet. Een rij ervaringsdeskundigen in alle maten en soorten doen hun eigen boekje open voor anderen.

14:45 - Jouw mening in de mix
Aan de slag gaan begint met opstaan. Wij zorgen voor de stellingen, als jij maar je eigen idee of twijfel meebrengt. Zie je die lijn hier tussen ja en nee? Je mag zelf je positie bepalen!

15:30 - pauze

15:45-17:15 - Vier workshops, pick yours!

  • 1) voor de praters: praatsalon >> Eric Corijn buigt zich met enkele gasten, en met al wie mee wil praten, over het bredere maatschappelijke kader rond nieuwe allianties. Waartoe samenwerken, met welke inzet? Welke transities zien we in de kunsten en het middenveld? Hoe de heersende tijdsgeest uitdagen? Samen reflecteren we over de grote vraag: wat samen te doen in deze tijden?
  • 2) voor de practici: collectieve helpdesk >> Een reeks tafels voor al wie vanuit zijn/haar eigen organisatie met concrete vragen zit, of tips wil geven en krijgen, of plannen wil aftoetsen, of contacten zoekt… In kleinere groepjes vertrekken we van jouw concrete vraagstuk of projectervaring, en vertrouwen we op de wijsheid van de groep om samen antwoorden te vinden. Concrete praktijken staan voorop.
  • 3) voor de doeners: Hart boven Hard >> Hart boven Hard plant verschillende initiatieven die gevoelig versterkt kunnen worden door concrete samenwerking tussen kunst, cultuur en middenveld. Brainstorm je mee? Wat kan cultuur bijdragen aan onze vier nieuwe ‘strijdperken’ voor de komende twee jaar? (arbeid, ongelijkheid, diversiteit, een cultuur van vrij denken). Voor het najaar plannen we een avondlijk ‘reizend circus’ langs de centrumsteden, met sprekers en artiesten over de staat van vandaag. Hoe moet dat eruit zien? De Grote Parade van 7 mei 2017 eindigt aan één kilometerlange tafel, hopelijk in de Wetstraat. Hoe houden we de dynamiek erin? Welke aankleding heeft dat nodig?
  • 4) voor de ‘artivisten’: The Laboratory of Insurrectionary Imagination >> Hoe creatief protesteren? Sinds 2004 brengen John Jordan en Isabelle Frémeaux artiesten en activisten samen voor nieuwe vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. Samen delen ze hun inspiratie, voor die van jou. De verbeelding aan de macht.

17:30-18:00 - Een vals einde met een juiste noot
Met de nodige kwinkslagen blikt één samenvatter terug op de bijzonderheden van de dag. Voor hangmensen is er een drankje. Het is een mooie dag geweest. Wie wil keert huiswaarts, en wie niet wil blijft na: het Vooruit Café is open.

19:00 - John Jordan & Isabelle Frémeaux: Labofii
In het midden van het Vooruit Café onderhouden John Jordan en Isabelle Frémeaux hun toehoorders over hun lopende bezetting van la ZAD nabij Nantes: een natuurgebied dat ze – samen met 200 andere bezetters – niet willen prijsgeven aan de plannen om er een luchthaven van te maken. En daar zal het niet stoppen, qua good practices. Stoppen doet het nooit. Een inspirerende lezing voor al wie de hogere machten wil blijven uitdagen, uitlopend op een open conversatie met het publiek.


WAAROM DEZE DAG?

Iedereen merkt het in zijn dagelijkse praktijk: de waarden waar we elke dag werk van maken, staan onder druk. In een rechtser wordend Europa, dat zweert bij harde economische waarheden en besparingen op ‘zachte sectoren’, is het harder knokken om onze besognes gehoord te krijgen, niet in het minst bij het beleid.

Een rouwstemming is niet aan ons besteed. Zowel in het middenveld als in de cultuursector groeit het besef dat we nieuwe strategieën zullen moeten ontwikkelen om onze werking te handhaven en onze waarden met succes te blijven uitdragen. Transitie, verbinding, ‘over het muurtje kijken’: het zijn aandachtspunten waar nu in alle sectoren over nagedacht wordt. Maar hoe slaan we die nieuwe bruggen in de praktijk, voorbij onze eigen kringen? Kunnen het middenveld en de cultuursector elkaar daarin versterken, zonder dat het resultaat verdunde wijn hoeft te zijn?

De sterren staan wellicht beter dan ooit. Bij kunstenaars en kunstenorganisaties valt een nieuwe interesse in maatschappelijke thema’s, meer participatieve processen en andere presentatieplekken op. Ook bij middenveldbewegingen wordt gezocht naar nieuwe publieken, andere campagnevormen, extra verbeelding. Een andere wereld is mogelijk, die overtuiging is wat ons bindt. We maken er elke dag werk van, van dat alternatief.

Met hun Samen-Top willen Hart boven Hard en Vooruit niet alleen het bewustzijn van elkaars kwesties verbreden, maar ook gedeelde kwesties opsporen. Wie weet komen uit deze uitwisselingsdag onverwachte kennismakingen en zelfs nieuwe samenwerkingen?

ism Hart boven Hard