Saints

Saints Bestel tickets

Dieter Deswarte & Roman Hiele

wo 15.03 / 20:00 / €5 / Foyer Theaterzaal / film / concert

Sint-Helena is zo afgelegen dat een dagenlange boottocht de enige manier is om het dichtstbijzijnde vasteland te bereiken. De 4000 eilandbewoners, die zichzelf Saints noemen, leiden er een stil bestaan maar de komst van een luchthaven brengt hier verandering in. Britse investeerders en de overheid willen het eiland veranderen in een toeristische trekpleister. Een hedendaags ‘ecologisch’ paradijs ver weg van het drukke stadsleven.

‘Saints’ is een impressionistische documentaire die op een gestileerde manier alledaagse situaties verkent op Sint- Helena. Een intens beeld van een kleine wereld in verandering. Na de docu volgt een live performance waarbij de kijker wordt meegenomen op ontdekkingsreis naar een verlaten eiland. Het landschap en haar geluid staan daarbij centraal. De Antwerpse producer Roman Hiele zorgt voor de officiële soundtrack. Hij interpreteert de isolatie op een unieke manier door gebruik te maken van field recordings en minimalistische composities.


Dieter Deswarte is een bekroonde documentairemaker, geboren in België, wonend en werkend in Londen. Een 23 minuten-versie van ‘Saints’ werd onlangs uitgezonden op BBC News Channel. Deswartes intieme aanpak leidt tot films die op een oprechte manier de schoonheid van het alledaagse vastleggen.  

producer: Maarten Schmidt / Storyhouse