Rondetafel: wat verwacht jij van een Kunstinstelling?

Rondetafel: wat verwacht jij van een Kunstinstelling?

di 14.03 / 15:00 - 17:30 / Foyer Theaterzaal / talk / debat / workshop

Wat stellen we ons voor bij ‘een grote instelling’? Wat is de basis van een eerlijke en gezonde relatie tussen instellingen onderling? Welke scenario's kunnen leiden tot nieuwe institutionele modellen? Op welke juridische en structurele barrières botsen we bij het reorganiseren van een instelling? Waarnaar zijn we op weg? Welke publieke rol spelen instellingen vandaag? We proberen antwoorden te vinden via drie Rondetafels.

Vooruit is sinds begin 2017 officieel een Kunstinstelling, en dus ook een groter huis binnen het Vlaamse kunstenveld. Kunstenpunt, rekto:verso en Vooruit zetten samen een Rondetafel op om te reflecteren over welke verantwoordelijkheden instituten naar elkaar toe hebben.

Deze eerste reflectie-oefening maakt deel uit van een reeks meetings die Vooruit de komende jaren zal opzetten. De Rondetafel is geen publiek event, maar de neerslag van deze reflectienamiddag wordt gepubliceerd in april-mei 2017. Think Vooruit!TAFEL 1 - Hoe klein is niet groot?

In alle boeiende discussies over de stand van zaken in de cultuursector,, hebben we al vlug de neiging om het onderscheid te maken tussen grote instellingen en kleine initiatieven / onafhankelijke kunstenaars. Maar 'groot' en 'klein' mogen geen kwaliteiten op zich worden. Het is net een onderscheid dat meer verdoezelt dan het verhult.

Aan deze Rondetafel gaan we door op de volgende vragen: wat zijn louter fantasieën over grote instellingen en onafhankelijke spelers? Wat kunnen we definiëren als werkelijk verschillende kenmerken? Hoe kunnen we voorbij het 'groot versus klein'-debat gaan, en ondertussen nog steeds de verschillen in macht en verantwoordelijkheid erkennen? Welke verantwoordelijkheden hebben de verschillende spelers om deel te kunnen uitmaken van eerlijke en gezonde samenwerkingsverbanden? En welke verantwoordelijkheden kunnen specifiek worden ‘toegewezen’ aan die grote instellingen?

In een tijd waarin financiële middelen geconcentreerd worden in grote structuren, hebben deze vragen meer dan ooit behoefte aan broodnodige reflectie.

participanten: Bauke Lievens (dramaturg / KASK), Elsemieke Schotte (d e  t h e a t e r m a k e r), Tom Bonte (Beursschouwburg), Steven Heene (NTGent), Jeroen Vanacker (Concertgebouw) & Marieke De Munck (Vooruit) - moderator: Delphine Hesters (Kunstenpunt) - reporter: Isolde Vanhee & Virginie Platteau (rekto:verso)


TAFEL 2 - Hoe je institutie te veranderen in een 'Fantastic Institution': Collaborative Helpdesk

Naar aanleiding van het symposium georganiseerd door BUDA (Kortrijk) in februari 2017, herneemt Agnès Quackels de discussie over de ‘Fantastic Institution’ met een zorgvuldig geselecteerde groep van kunstbeoefenaars. Maar moeten we echt proberen om verandering door te drukken? Is de strijd al niet bij voorbaat verloren? Zijn de instellingen niet te groot, te sterk, te oud om verandering na te streven? En wie vraagt er eigenlijk om die experimenten?

Voor deze Rondetafel brengen we de gebruikelijke barrières en tegenargumenten in kaart waarmee we geconfronteerd worden wanneer we een organisatie proberen te herstructureren. Daarna doen we een poging om een mogelijke, gezamenlijke helpdesk op te starten voor ‘transitioners’ in nood. We verzamelen FAQ's, good practices en mislukkingen. Maar we delen ook onze ervaringen, twijfels en adviezen over wat en hoe we de dingen kunnen veranderen.

participanten: Adinda Van Geystelen (Extra City), John Zwanepoel (Damaged Goods), Veerle Mans (Kaap), Christophe Meierhans (kunstenaar), Helga Baert (Hiros) & Lies Vanborm (Vooruit) - moderator: Agnès Quackels (BUDA) - reporter: Joris Janssens (Kunstenpunt)


TAFEL 3 - Transitie naar wat? Instituties in beweging

De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz trok het aantal Kunstinstellingen op naar zeven. Andere organisaties zijn volop bezig met het herdenken van hun model, om op die manier een nieuwe dynamiek te creëren en op de lijn te komen van een wereld die horizontaler wordt. Maar waar gaan we naartoe? Wat zijn de doelstellingen die we willen bereiken met onze nieuwe instellingen? En hoe om te gaan met belangrijke onderwerpen zoals participatie of diversiteit in grote instellingen?

participanten: Koen Vandyck (consultant), Anne-Marie Lambrecht (Toneelhuis), Els De Bodt (HET Paleis), Els Silvrants Barclay (Netwerk Aalst), Jan Bloemen (Z33) & Michaël Mariën (Vooruit) - moderator: Karlien Vanhoonacker (Kunstenwerkplaats Pianofabriek / SPRING) - reporter: Wouter Hilllaert (rekto:verso)