Dounia Mahammed: een mix van taal, humor en beeldend werk

Dounia Mahammed: een mix van taal, humor en beeldend werk

Gepubliceerd op 15.02

Dounia Mahammed is met 'Salut Copain' te zien op zaterdag 18 en zondag 19 maart.

Dounia Mahammed (1990, Brussel) studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. In haar afstudeervoorstelling ‘Salut Copain’ - te zien tijdens BLAUWDRUK - gebruikt ze de taal als medium om op de scène te filosoferen, dromen, tekenen, wankelen, bevragen.

Mahammed heeft een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. Haar werk wil iets vertellen over de mens en het mens-zijn, en schippert daarbij tussen verwondering en vertwijfeling. Tijdens haar studies maakte ze onder meer de voorstelling ‘Woudwachten’ (2014) met de bezoekers van Villa Voortman, een open huis in Gent voor mensen met dubbeldiagnose.

Eerder werkte ze samen met Silke Huysmans voor Manger de l’O (2013), met Mira Bryssinck voor Usotroop (2014) en met Anjana Dierckx en Lukas Smolders voor Schaduwmensen (2013). In augustus 2016 won Dounia Mahammed met ‘Salut Copain’ nog de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende.

In 2017 werkt ze aan een nieuwe solo rond rituelen en ontmoeting: ‘Le Grand Welo’. In die voorstelling staan rituelen en ontmoeting centraal. In januari 2017 presenteert Dounia op Chambres d'O in Oostende een eerste ritueel, onder de noemer ‘Ichi-go, Ich-e’. Die nieuwe voorstelling - een coproductie van Vooruit – is in het seizoen 2017-2018 in Vooruit te zien.

© WP Zimmer