Vooruit in 2040: een vooruitblik

Vooruit in 2040: een vooruitblik

Gepubliceerd op 24.02

Op zaterdag 18 maart kan je naar de workshop 'Open Time'. Tussen 10:00 en 12:00 waan je je voor even in 2040.

Tijdens 'Open Time' kijk je naar de toekomst. Hoe ziet Vooruit er binnen 40 jaar uit? Maya Van Leemput begeleidt deze workshop en gebruikt daarvoor het gezelschapsspel The Thing from the Future om de toekomst vorm te geven. Hoe dat werkt vraag je je af? Maya geeft zelf een klein woordje uitleg:

"The Thing from the Future werd bedacht en ontworpen door futurist Stuart Candy met zijn Situation Lab in Toronto. Het is een rapid prototyping-spel waarmee spelers op korte tijd hun eigen uiteenlopende toekomstbeelden concreet vorm kunnen geven. De Situation Lab publiceerde onlangs niet minder dan tien verschillende manieren waarop het spel gespeeld kan worden. 

TTftF bestaat uit vier verschillende kleuren kaarten. Elke ronde wordt een nieuwe combinatie van die kaarten gelegd. Op de roze kaarten worden 'dingen' benoemd, bijvoorbeeld een weg, een betoging, een lied. De opdracht is om dat ding te beschrijven in een welbepaalde toekomst. De tijdshorizon en een basiskenmerk van die toekomst worden op de groene kaart weergegeven. Op de blauwe kaart staat binnen welk domein het ding in die toekomst voor moet komen en de blauwe geeft de sfeer of de gemoedstoestand die bij het ding moet horen." 

Waarom is het interessant om dit spel bij workshops te gebruiken?

"Het kenniscentrum Applied Futures Research - Open Time experimenteert met verschillende methoden, technieken en tools voor toekomstonderzoek en besteed daarbij bijzondere aandacht aan speelse en creatieve werkvormen. TTftF gebruiken we omdat het de verbeelding kan triggeren. Het helpt spelers aan te voelen dat er niet één enkele mogelijkheid voor de toekomst bestaat, maar juist een waaier aan mogelijkheden. Het helpt mensen in workshops in te zien dat de toekomst meerdere dimensies heeft waarbij we stil kunnen staan."

Wat heeft het al opgeleverd?

"Een mooi voorbeeld zijn de studenten van het derde jaar Idea & Innovation Management (Erasmushogeschool Brussel). Zij bedachten voor hun vak Strategic Futures Orientation in niet meer dan drie rondes van een half uur al meer dan 40 'dingen uit de toekomst'. Qua creatieve productiviteit kan toch tellen. En het bleek ook voor hen een fijne test, want sommigen van de studenten gebruikten daarna het spel om voor een specifieke klant een toekomstbeeld uit te werken." 

Wat ben je tijdens de workshop in Vooruit met het spel van plan?

"Zonder al te veel te verklappen gebruiken we tijdens Open Time dit spel om op te warmen en om stil te staan bij de implicaties van evoluties in de omgeving van Vooruit. We zullen in vier groepen ‘dingen' uit vier verschillende toekomsten bedenken. We mikken allemaal op 2040 maar houden rekening met de mogelijkheid van groei, instorting, discipline en transformatie. De inzichten die we zo verwerven in elk van deze mogelijkheden, laten ons toe te kiezen welke kant we uit willen. Spannend, toch?" 

Geïntrigeerd en zin om ook op een creatieve en speelse manier over de toekomst na te denken? Schrijf je hier in voor de workshop van Open Time. En we geven alvast een beetje huiswerk mee. Eén van de vragen in de workshop luidt als volgt: "Hoe zou jij een 'gebouw' in de sfeer van de 'kunsten' binnen een scenario van 'voortzetting' in jaar '2040' met een 'vrolijk' humeur beschrijven?". Denk daar maar eens over na!

De workshop 'Open Time' is van 9:00 tot 12:00 in de Foyer Theaterzaal. Deelname is gratis, maar je moet je wel inschrijven.